-
Persoanelor care doresc să asigure articulaţiilor lor un plus de suport şi protecţie.
-
Persoanelor care efectuează munci fizice.
-
Sportivilor de performanţă sau persoanelor care fac sport regulat.
-
Persoanelor cu un surplus de greutate.
-
Persoanelor care duc un stil de viaţă cu prea puţină activitate fizică.
-
Pentru tratarea traumatismelor ce afectează articulaţiile, ca adjuvant.
La nivelul articulaţiilor, oasele noastre nu intră în contact direct unele cu altele. Cartilajele articulare, care se găsesc la extremităţile oaselor, şi lichidul lubrifiant dintre acestea, asigură micşorarea solicitării fizice la care sunt expuse acestea. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, mișcările articulaţiilor devin mai rigide și mai puţin flexibile, deoarece cantitatea de lichid lubrifiant din articulaţii scade, iar articulaţiile se subţiază; ligamentele tind și ele să se scurteze și își pot pierde flexibilitatea. Toate aceste schimbări fac ca articulaţiile noastre să fie mai rigide.
Multe dintre aceste schimbări articulare datorate înaintării în vârstă sunt cauzate de lipsa exerciţiilor fizice. Mişcările articulaţiilor şi efortul asociat acestor mişcări ajută lichidul să circule în permanenţă, în vreme ce inactivitatea împiedică acest lucru. Din cauza solicitărilor extreme (sporturi profesioniste sau activităţi fizice prelungite), greutăţii corporale în exces sau predispoziţiilor ereditare, acest proces poate începe deja la o vârstă tânără.
O formă adecvată de exerciţii fizice – pentru persoanele în vârstă: gimnastica în apă, exerciţii de stretching – o alimentaţie variată şi echilibrată, un stil de viaţă responsabil şi nutrienţii bine aleşi contribuie la menţinerea şi îmbunătăţirea sănătăţii articulaţiilor.